επικοινωνία | καταχώριση καλλιτέχνη | πληροφορίες   






Εγγραφείτε στο newsletter μας για την εικαστική σας ενημέρωση!
Διαγραφή Email


τέχνης νέα
ΠροσθήκηΕκτύπωσηΑποστολή

 Έκθεση

Ολυμπισμός και Αθλητισμός

Ολυμπισμός και Αθλητισμός



Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α) διοργανώνει την έκθεση «Ολυμπισμός και Αθλητισμός», στο Μέγαρο Μελά, από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 21 Μαρτίου 2003.

Η έκθεση παρουσιάζει στιγμές από τη διαδρομή του νεώτερου ελληνικού αθλητισμού, μέσα από το αρχείο του Επαμεινώνδα Πετραλιά. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται αποκόμματα τύπου, αθλητικά και ολυμπιακά τεκμήρια.

Η έκθεση χωρίζεται σε 7 ενότητες:

1η ενότητα:
Βιογραφικό Διάγραμμα για τον Επαμ. Πετραλιά
Παρουσιάζεται συνοπτικά η ζωή του, προσωπική και επαγγελματική, μέσα από κείμενα και φωτογραφίες.

2η ενότητα:
Κολύμβηση - Ορειβασία - Χιονοδρομία
Μέσα από προσωπικές και οικογενειακές φωτογραφίες, φαίνεται η ιδιαίτερη αγάπη του Επαμ. Πετραλιά για την κολύμβηση, την ορειβασία και τη χιονοδρομία.

3η ενότητα:
Φορείς και Δράση 
Εδώ καταγράφεται η ενασχόληση και η συμβολή του, στους κυριότερους αθλητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, με αποσπάσματα ομιλιών και θέσεων του σχετικά με τα ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού, με παρουσίαση των συγκεκριμένων φορέων, αλληλογραφία, αποκόμματα τύπου και φωτογραφικό υλικό.

4η ενότητα:
Ολυμπιακές Διοργανώσεις
Φωτογραφίες, αναμνηστικά, έντυπα και άλλα τεκμήρια, από Ολυμπιακούς Αγώνες που συμπίπτουν με την περίοδο δράσης του Επαμ. Πετραλιά: Λονδίνο 1948, Ελσίνκι 1952, Μελβούρνη 1956, Ρώμη 1960, Τόκιο 1964, Μεξικό 1968, Μόναχο 1972, Μόντρεαλ 1976.

5η ενότητα:
Αθλητικά Ενθυμήματα
Ολυμπιακά ενθυμήματα, καρφίτσες, αναμνηστικά μετάλλια και άλλα μικροαντικείμενα από τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, στις οποίες παρέστη ο Επαμ. Πετραλιάς.

6η ενότητα:
Οπτικοακουστική παρουσίαση 
Μια οπτικοακουστική παρουσίαση συνθέτει θέματα και έννοιες των Ολυμπιακών Αγώνων.

7η ενότητα:
Μετάλλια Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και του 1906

Επαμεινώνδας Πετραλιάς(1908 - 1977) ασχολήθηκε με την αθλητική δραστηριότητα, ως αθλητής στίβου, κολυμβητής, κωπηλάτης, χιονοδρόμος και ορειβάτης ενώ διακρίθηκε στην υδατοσφαίριση ως πρωταθλητής στον Ν.Ο.Π.(1928-1933).

Επίσης, ασχολήθηκε και διοικητικά με τον αθλητισμό. Σε ηλικία 20 χρονών ίδρυσε τον Ναυτικό Όμιλο Πατρών και υπήρξε μέλος του Δ.Σ. πολλών ελληνικών αθλητικών οργανισμών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ορειβατικού και χιονοδρομικού συλλόγου, που χάραξε τις πρώτες διαδρομές στην Ελλάδα. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως (1961-1963) και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων επί 15 χρόνια.
Εργάσθηκε επί σειρά δεκαετιών για τον Ολυμπισμό, ως μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, της οποίας διετέλεσε Γενικός Γραμματέας (1969 – 1974).
Το διάστημα 1970-1974, ανέλαβε την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, η οποία το 1973, του απένειμε το Ολυμπιακό Δίπλωμα Αξίας (Olympic Diploma of Merit) και κατά τη διάρκεια της 76ης Συνόδου της, τον ενέταξε στις τάξεις της. Το 1976, επέδωσε στον πρόεδρο της Δ.Ο.Ε., λόρδο Κιλλάνιν, την επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, με την πρόταση της Ελλάδας να στεγάσει μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, πολιτιστικού χαρακτήρα. Βασικός του στόχος είναι η διάσωση, συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη και έκδοση αρχειακού και έντυπου υλικού του 19ου και 20ού αιώνα, το οποίο αφορά κυρίως στην ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας. Παράλληλα, στοχεύει στη στήριξη της έρευνας και τη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας, σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και ακαδημαϊκών κατευθύνσεων. Ιδρύθηκε το 1980 και στα 20 χρόνια δραστηριότητάς του έχει συγκεντρώσει πολύτιμο υλικό.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Ε.Λ.Ι.Α., με τη συνεργασία της οικογένειας Πετραλιά και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Την έκθεση μπορείτε να επισκεφθείτε: Δευτέρα και Τετάρτη: 1μ.μ. - 7μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9π.μ. - 3μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μελά
Πλατεία Κοτζιά, Αθήνα, Τηλ.: 210.6497028

Δείτε επίσης:
- Την επίσημη ιστοσελίδα του Ε.Λ.Ι.Α.
- Την σχετική ιστοσελίδα του Ε.Λ.Ι.Α.


. . . επιστροφή


 Θέματα ιδιας κατηγορίας
[±] 
Μέσα / Πέρα από τα Σύνορα: Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
[±] 
Damien Hirst: New Religion
[±] 
Λυδία Βενιέρη: Planetic Exodus και Theogony
[±] 
Καλλιρρόη Μαρούδα: Απ’ το ενυδρείο στην κατάδυση
[±] 
Ομαδική έκθεση: «Αναμνήσεις αλμύρας»
[±] 
Εμμανουήλ Μπιτσάκης
 Κατηγορίες



 Αναζήτηση
Κατηγορία
Λέξη

 Μοιραστείτε το

 Σύντομοι Τίτλοι
[±] 
Μέσα / Πέρα από τα Σύνορα: Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
[±] 
Damien Hirst: New Religion
[±] 
Λυδία Βενιέρη: Planetic Exodus και Theogony
[±] 
Αλεξάνδρα Χατζηορδάνη: Πρώτες Ύλες
[±] 
Καλλιρρόη Μαρούδα: Απ’ το ενυδρείο στην κατάδυση
[±] 
Ομαδική έκθεση: «Αναμνήσεις αλμύρας»
[±] 
Εμμανουήλ Μπιτσάκης
[±] 
Stephen Antonakos: The Search
[±] 
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης
[±] 
Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας: Ένας συγχρονισμένος αιώνιος