επικοινωνία | καταχώριση καλλιτέχνη | πληροφορίες   


Εγγραφείτε στο newsletter μας για την εικαστική σας ενημέρωση!
Διαγραφή Email


τέχνης νέα
ΠροσθήκηΕκτύπωσηΑποστολή

 Έκθεση

Μαρία Παπαδημητρίου: Το Συμπλήρωμα

Μαρία Παπαδημητρίου: Το Συμπλήρωμα

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει από 11 έως  29 Ιουνίου 2008 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, την έκθεση χαρακτικής της Μαρίας Παπαδημητρίου υπό τον τίτλο «Το Συμπλήρωμα».

Η Μαρία Παπαδημητρίου μαθήτευσε κοντά στον Αντώνη Απέργη (1981-1964). Αργότερα σπούδασε Ζωγραφική, Χαρακτική και Μουσειολογία  στο Ecole Cantonale D’ Art De Lausanne στην Ελβετία (1985-1990). Η έκθεση περιλαμβάνει ιδιαίτερα έργα που αποτυπώνουν την αγάπη της για την τέχνη της χαρακτικής. Έχει παρουσιάσει έργα της, σε πολλές  εικαστικές συναντήσεις  στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Κατά την διάρκεια της αξιοζήλευτης πορείας της απέσπασε  σημαντικές διακρίσεις.

Η Μαρία Παπαδημητρίου με τα έργα της  θέτει πολλά ερωτήματα που έχουν σχέση με την τέχνη:  ποια είναι τα όρια του έργου τέχνης; Που αρχίζουν  και που τελειώνουν; Ποια είναι η σχέση του με το χώρο που το περιβάλλει; Τι αποτελεί εσωτερικό ως προς το έργο, δη¬λαδή την ουσία του και τι εξωτερικό ως προς αυτό;  To pass partout, η κορνίζα αποτελούν εξωτερικά στοιχεία ως προς το έργο ή αντί¬θετα μ’ έναν αδιόρατο κι αναγκαίο τρόπο αποτελούν εσωτερικά στοιχεία τα οποία διαμορφώνουν την αισθητική κρίση του ατόμου; Είναι απλά θέλγητρα; Στολίδια τα οποία είναι ξένα ως προς αυτό; Ή αντίθετα μας βοηθούν να προσεγγίσουμε καλύτερα το έργο; Αποτελούν ερωτή¬ματα που παραμένουν ανοιχτά...
     
«...στη σειρά με τα καράβια καθώς και στη μικρή ενότητα με τις σημαίες η καλλιτέχνης προχωρά περισσότερο. Το έργο διηγείται πλέον δυο ιστορίες. Μια πραγματική και μια εικαστική. Τα χαρτιά πάνω στα οποία τυπώνονται τα καράβια ή οι σημαίες αποτελούν την αλληλογραφία παλαιών πλοιοκτητών μέσα στην οποία αποτυπώνεται μια ολόκληρη ναυτιλιακή ιστορία. Εμπορικές συναλλαγές κάθε είδους, οι προμήθειες του πλοίου, οι σχέσεις με το πλήρωμα, ασθένειες και θάνατοι κλπ. Πάνω σ’ αυτήν την αλληλογραφία εισέρχεται η εικαστική ιστορία. Άλλοτε διακριτικά, άλλοτε πιο έντονα, άλλοτε πένθιμα ή χαρούμενα. Επίσης τα ίδια τα συμπληρώματα αυτής της αλληλογραφίας παίζουν το ρόλο τους και αναδεικνύονται. Οι σφραγίδες πάνω στο γράμμα, τα γραμματόσημα, τα σήματα των εταιρειών εισέρχονται και αυτά στο πεδίο του έργου. Όλα τα στοιχεία αποτε¬λούν μέρος της σύνθεσης, όλα διηγούνται κάτι ή εντείνουν το πραγματικό ή εικαστικό αποτέλεσμα. Γιατί το χαρακτηριστικό αυτής της ενότητας είναι η δημιουργία μιας εντασι¬ακότητας (intensité). Όλα τα στοιχεία εντείνουν αυτήν την κατάσταση...» όπως σημειώνει ο Ιστορικός Τέχνης  Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9π.μ. – 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος και Δευτέρας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
   Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

   Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, Αθήνα
   Τηλ.: 210.7232603


. . . επιστροφή


 Θέματα ιδιας κατηγορίας
[±] 
Μέσα / Πέρα από τα Σύνορα: Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
[±] 
Damien Hirst: New Religion
[±] 
Λυδία Βενιέρη: Planetic Exodus και Theogony
[±] 
Καλλιρρόη Μαρούδα: Απ’ το ενυδρείο στην κατάδυση
[±] 
Ομαδική έκθεση: «Αναμνήσεις αλμύρας»
[±] 
Εμμανουήλ Μπιτσάκης
 Κατηγορίες Αναζήτηση
Κατηγορία
Λέξη

 Μοιραστείτε το

 Σύντομοι Τίτλοι
[±] 
Μέσα / Πέρα από τα Σύνορα: Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
[±] 
Damien Hirst: New Religion
[±] 
Λυδία Βενιέρη: Planetic Exodus και Theogony
[±] 
Αλεξάνδρα Χατζηορδάνη: Πρώτες Ύλες
[±] 
Καλλιρρόη Μαρούδα: Απ’ το ενυδρείο στην κατάδυση
[±] 
Ομαδική έκθεση: «Αναμνήσεις αλμύρας»
[±] 
Εμμανουήλ Μπιτσάκης
[±] 
Stephen Antonakos: The Search
[±] 
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης
[±] 
Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας: Ένας συγχρονισμένος αιώνιος