Φωτογραφία

Περι(γε)γραμμένοι Κόσμοι


Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας: «Περι(γε)γραμμένοι Κόσμοι», από 13 Μαΐου έως 28 Αυγούστου 2005.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού του Βερολίνου και το Ίδρυμα Neuer Berliner Kunstverein.

Η έκθεση, που περιόδευσε το 2004 σε άλλα γερμανικά ιδρύματα τέχνης στο Κίελο, την Χάλλε και τη Στουτγκάρδη, επιχειρεί να αναδείξει μερικές από τις μεταστροφές της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας. Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, βασική ανάμεσα σ΄ αυτές είναι η διαφοροποίηση στην πρόσληψη του φωτογραφικού μέσου: την αντίληψη της φωτογραφίας ως έντεχνης αλλά αδιαμεσολάβητης αποτύπωσης, διαδέχεται σταδιακά η θεώρηση της πραγματικότητας ως πολιτισμικής κατασκευής με αισθητικές και ιδεολογικές παραμέτρους, αντίληψη που ανοίγει διάπλατα την πύλη στην αμφισβήτηση και την αναθεώρηση.

Μια άλλη μεταστροφή αφορά στη μετατόπιση προς μια θεματογραφία πιο ‘εσωστρεφή’, που εμπλέκει ιδιωτικές εμπειρίες, την ενδοσκόπηση του εαυτού, εσωτερικές καταστάσεις και μνήμες, οδηγώντας αναπόδραστα στην απόπειρα απεικόνισης του άυλου και αόρατου, την εξερεύνηση του εαυτού ως σταυροδρόμι εμπειρίας και μνήμης από τον κόσμο.

Μια τρίτη μεταστροφή αντίστοιχα είναι η χρήση της φωτογραφίας ως μέσου κριτικής ενός κόσμου που κυριαρχείται από εικόνες.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι Νίκος Μάρκου, Επαμεινώνδας Σχίζας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μανώλης Μπαμπούσης, Πάνος Κοκκινιάς, Λία Ναλμπαντίδου, Πάνος Βαρδόπουλος, Νικολέττα Ζήση, Βασίλης Πολυχρονάκης, Χριστίνα Κάλμπαρη, Μέλιννα Καμινάρη, Γιάννης Κωνσταντίνου.


Ώρες Λειτουργίας: 
   Τρίτη – Παρασκευή από 10:00 έως 14:00
   Σάββατο – Κυριακή από 11:00 έως 18:00

Για περισσότερες πληροφορίες:
   Τελλλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
   Αγίου Δημητρίου 159Α, 54636 Θεσσαλονίκη
   Τηλ.: 2310.247111, 991610

Δείτε επίσης:
- Τη σχετκή ιστοσελίδα του Τελλλόγλειου