Πολιτιστική Επικαιρότητα

Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα


Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Συλλογή Κωστάκη), στο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού του κοινωνικού του ρόλου ως μουσείο αιχμής στη σύγχρονη εικαστική σκηνή, οργανώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά, από 8 Σεπτεμβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2006, το «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα», μία ετήσια διοργάνωση - θεσμό με ποικίλες εκδηλώσεις και βασικό στόχο την καταγραφή, την αρχειοθέτηση και την πολύπλευρη υποστήριξη παρουσίαση-προβολή όλης της εικαστικής δραστηριότητας και σκέψης στην Ελλάδα.

Η φετινή πρώτη διοργάνωση περιλαμβάνει πλήθος πρωτοβουλιών με κεντρικό άξονα το ήδη συγκεντρωμένο πλούσιο υλικό από τις ατομικές εκθέσεις που παρουσιάστηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου 2005 - Ιουνίου 2006 και τις σχετικές εκδόσεις Τέχνης.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, η συγκεκριμένη θεσμική διοργάνωση αποτελεί την πρώτη τόσο συστηματική και συντονισμένη προώθηση της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόθεση και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης να σταθεί αρωγός των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Στον πυρήνα των εκδηλώσεων βρίσκεται η «Δια-σχίζοντας τα όρια», με επιλεγμένα 180 έργα σύγχρονης αντίληψης-τέχνης 87 καλλιτεχνών στους εκθεσιακούς χώρους του Κ.Μ.Σ.Τ (Μονή Λαζαριστών & Αποθήκη Β1 Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Η επιλογή έγινε από το υλικό που συγκεντρώθηκε από 700 περίπου εκθέσεις 1.700 και πλέον καλλιτεχνών σε μουσεία, γκαλερί και άλλους χώρους Τέχνης τη χρονιά που πέρασε.

Παράλληλα με την έκθεση-αποτύπωση της σύγχρονης εικαστικής δράσης, διοργανώνεται στους ίδιους χώρους και έκθεση-παρουσίαση των ελληνικών εκδόσεων Τέχνης, για την προβολή της σύγχρονης εκδοτικής δραστηριότητας στον χώρο της εικαστικής δημιουργίας, αλλά και τον προβληματισμό γύρω από την εικαστική θεώρηση-σκέψη.

Επιμέλεια έκθεσης: Θανάσης Μουτσόπουλος με τους συνεργάτες του ΚΜΣΤ Θοδωρή Μάρκογλου, Άννα Μυκονιάτη και Χριστίνα Κασαμπαλίδου.

Διάρκεια έκθεσης: 8 Σεπτεμβρίου-9 Νοεμβρίου 2006
Εκθεσιακοί χώροι: Μονή Λαζαριστών & Αποθήκη Β1, Λιμάνι
Ώρες λειτουργίες: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-14:00 & 18:00-22:00
Τιμές εισιτηρίων: 3€, φοιτητικό: 1,5€, ομαδικό: 1€


Η παραπάνω έκθεση πλαισιώνεται από τις εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

22-24 Σεπτεμβρίου 2006
Ξενοδοχείο Les Lazaristes

Τριήμερη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή 50 Ελλήνων και ξένων τεχνοκριτικών, ιστορικών της Τέχνης και επιμελητών εκθέσεων, με θέμα την πορεία της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας στην Ελλάδα

25 Σεπτεμβρίου 2006
Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Συναυλία από το κουαρτέτο εγχόρδων GOMITAS και τον πιανίστα Ούβε Μάτσκε ( Uwe Matschke ) σε συνεργασία με τον Αρμενικό Πολιτιστικό Σύλλογο Χαμασκαΐν και στο πλαίσιο των μα' Δημητρίων.

4-5 Νοεμβρίου 2006
Αποθήκη Δ', Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ανοιχτή συνάντηση-διημερίδα εκδοτών και συγγραφέων βιβλίων τέχνης, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων, με στόχο τον προβληματισμό γύρω από την σύγχρονη εικαστική σκέψη και θεωρία

11, 25 Οκτωβρίου & 1 Νοεμβρίου 2006
Συναντήσεις των καλλιτεχνών με τους μαθητές και το ευρύ κοινό


Για περισσότερες πληροφορίες:
   ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

   Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430
   Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη
   Tηλ.: 2310.589140-42, Fax: 2310.600123.

Δείτε επίσης:
- Το site για το «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα»
- Το site του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης