Έκθεση

Βασιλείου Ν. Χατζηβασίλης (1918-2005)


Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, ο Σύλλογος των απανταχού Καρπαθίων, ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων και η Αδελφότητα των απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», με την υποστήριξη του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσιάζουν, από 2 έως 31 Μαρτίου 2007 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων,  την αναδρομική έκθεση εικαστικών έργων του Βασιλείου Ν. Χατζηβασίλη (1918-2005).

Ο Βασίλης Ν. Χατζηβασίλης γεννήθηκε στην Όλυμπο της Καρπάθου το 1918 και ήταν γιος του Ολυμπίτη λαϊκού καλλιτέχνη Νικολή Β. Χατζηβασίλη. Μαθήτευσε αρκετά χρόνια κοντά στον αμμοκονιαστή – πλαστουργό και λαϊκό ζωγράφο πατέρα του, ο οποίος ήταν γνωστός με το όνομα Μορφινός.

Αργότερα αρχίζει να ασχολείται συστηματικά με την τέχνη του αμμοκονιαστή στην καλλιτεχνική της διάσταση διακοσμώντας με πρωτότυπες συνθέσεις σπίτια και εκκλησίες. Βασική του θεματολογία είναι η ιστορία του λαού μας σε όλες της τις περιόδους, ξεκινώντας από τη μυθολογία και την Αρχαία Ελλάδα, ως το Βυζάντιο, την Επανάσταση του ’21 και τον Βενιζέλο.

Τα δημιουργήματά του βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στην γενέτειρά του, σε πολλά χωριά της Καρπάθου, στην Κάσο αλλά και στη Ρόδο, όπου εγκαταστάθηκε στα γηρατειά του επιδιδόμενος με ιδιαίτερη έμφαση στη ζωγραφική σε όλες της τις εκδοχές.

Η τεχνοτροπία του, αν και επηρεασμένη κατά περίπτωση από τα διδάγματα ενός ιδιότυπου κλασικισμού, έχει έντονο προσωπικό χαρακτήρα διατηρώντας ένα στιβαρό και ταυτόχρονα αυθεντικά λαϊκό ύφος, που τον κατατάσσει αβίαστα ανάμεσα στους σπουδαίους λαϊκούς μας δημιουργούς.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, θα μιλήσουν για τον καλλιτέχνη και το έργο του οι: Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης - ιστορικός ερευνητής, Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης - τακτικός καθηγητής Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Δημήτρης Α. Φιλιππίδης -ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης την Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 7:30 μ.μ. στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης και ο Γιάννης Β. Χατζηβασίλης.


Ώρες λειτουργίας: 9π.μ. – 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
   Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

   Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
   Τηλ.: 210.7232603