Ροσίνι

Η όπερα του Ροσίνι "Η πολιορκία της Κορίνθου" θα ανέβει, για πρώτη φορά στον τόπο όπου και εκτυλίσσεται η υπόθεσή της, στην αρχαία Κόρινθο, 21 και 23 Ιουνίου. Η ιδέα ανήκει στη Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Πρόκειται για ενα υπερθέαμα, για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για ενα παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός.

Ο χώρος είναι ενα λυόμενο θέατρο περίπου 3.000 θέσεων, δίπλα ακριβώς απο το αρχαίο θέατρο της Κορίνθου. Για τις ανάγκες του έργου, έχει κατασκευαστεί ενα πολυσκηνικό το οποίο αλλάζει με μηχανισμούς για να φέρει ως αποτέλεσμα τέσσερα σκηνικά. Στην κορυφή θα βρίσκεται ένας βράχος ο οποίος στο τέλος της παράστασης θα γκρεμίζεται. Το ύψος του σκηνικού φτάνει τα 14 μέτρα και το άνοιγμα της σκηνής θα φτάνει συνολικά τα 45 μέτρα. Πίσω απο την επιβλητική σκηνή υψώνεται ο Ακροκόρινθος, ο οποίος και θα φωταγωγηθεί ειδικά για τις παραστάσεις. Η υπόθεση του έργου είναι στο 1459, όπου ο Μωάμεθ (Ιλντάρ Αμπντρατζάκοφ) πολιορκεί την Κόρινθο. Η κόρη του άρχοντα της Κορίνθου, η Παμίρα (Λουτσιάνα Σέρα), είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Αλμανζόφ, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ο Μωάμεθ και έτσι, αρνείται το σύζυγο που της παρουσιάζει ο πατέρας της...

Η παραγωγή του έργου αγγίζει τα 750 εκατομμύρια δρχ., τα 200 περίπου είναι για το λυόμενο θέατρο και την ηχογράφηση. Οι παραστάσεις θα ηχογραφηθούν με σκοπό να κυκλοφορήσουν σε cd και dvd και θα βιντεοσκοπηθούν απο εξειδικευμένο συνεργείο στη βιντεοσκόπηση όπερας. Τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά - κοστούμια, έχει επιμεληθεί ο Νίκος Πετρόπουλος. Τα 300 συνολικά κοστούμια, φτιάχνονται στο Μιλάνο, στον οίκο Arrigo, οι πανοπλίες στον οίκο Rancatti και τα σκηνικά στα εργαστήρια της Λυρικής Σκηνής.

Η παράσταση έχει στοιχεία ιταλικής όπερας και γαλλικής Grande Opera. Θα παίξει η ορχήστρα της Λυρικής, υπο τη διεύθυνση του Νιλς Μους και θα τραγουδήσει η χορωδία της Λυρικής, υπο τη διεύθυνση της Φανής Παλαμίδη.
Παίζουν: Ντανιέλα Μπαρτσελόνα (Νεοκλής), Λουτσιάνα Σέρα (Παμίρα), Ιλντάρ Αμπντρατζάκοφ (Μωάμεθ), Δημήτρης Καβράκος (Γέρος), Γκρέγκορι Κούντε (Κλεομένης), Βικτόρια Μαϊφάτοβα (Ισμήνη), Θανάσης Ευαγγέλου (Αντράστο), Κύρος Πατσαλίδης (Ομάρ) κ.α.

Προπώληση εισιτηρίων, στα ταμεία της Λυρικής Σκηνής.