Εθνικό θέατρο του Μπρνο: Όπερα Γιάνατσεκ

Τον Ιούλιο, το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο θα ξεκινήσει με δύο όπερες του Leos Janacek.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα δούμε όπερες του Τσέχου συνθέτη: την “Υπόθεση Μακρόπουλος” στις 3 Ιουλίου και “Το πονηρό αλεπουδάκι” στις 5 Ιουλίου.
Η όπερα “Υπόθεση Μακρόπουλος”, όπερα σε τρεις πράξεις, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Μπρνο, το 1926 με τεράστια επιτυχία.

Πρόκειται για ένα δραματικό έργο: "Η πρωταγωνίστρια (Gabriella Benackova) που χάρη σε ένα ελιξίριο ζει περισσότερο από 300 χρόνια, αποφασίζει να πεθάνει”.
Ο Janacek έγραψε και το λιμπρέτο - βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Karel Capek.

Σκηνοθεσία: Tomas Simerda.
Μουσική διεύθυνση: Jan Zbavitel.
Με ελληνικούς υπέρτιτλους.


Στις 5 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο η όπερα “Το πονηρό αλεπουδάκι”. Πρόκειται για μια πρωτότυπη όπερα (σε τρεις πράξεις) που γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1924 με λιμπρέτο του Janacek - βασισμένο στο μυθιστόρημα “Liska Bystrouska” (1921) του Rudolf Tesnohlidek.

Πρόκειται για ένα έργο αλληγορικό που δείχνει τα συναισθήματα και τις ιδέες των ζώων με ανθρώπινες ιδιότητες και ανθρώπους ταυτισμένους με τη φύση και το ζωικό βασίλειο. Ένα έργο μέσα στον κόσμο του δάσους, με τους ήχους της φύσης: τον ήχο του νερού, τα κελαηδίσματα των πουλιών, τις κραυγές των ζώων.

Πρωταγωνιστεί: η Yvetta Tannenbergerova.
Σκηνοθεσία: Vaclan Veznik.
Μουσική διεύθυνση: Jaroslav Kyzlink.
Με ελληνικούς υπέρτιτλους.