επικοινωνία | καταχώριση καλλιτέχνη | πληροφορίες   


Εγγραφείτε στο newsletter μας για την εικαστική σας ενημέρωση!
Διαγραφή Email


τέχνης νέα
ΠροσθήκηΕκτύπωσηΑποστολή

 Πολιτιστική Επικαιρότητα

Εγχειρίδιο συντήρησης εικόνων

Εγχειρίδιο συντήρησης εικόνων

Με την έκδοση ενός εγχειριδίου συντήρησης εικόνων ολοκληρώνεται το πρόγραμμα συνεργασίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων με το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς (2000-2006).

Το «Εγχειρίδιο συντήρησης εικόνων από το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς», με συγγραφείς τις συντηρήτριες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Δ. Λαζίδου και Δ. Δροσάκη, θα παρουσιαστεί στις 10 Απριλίου 2008 στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης των Τιράνων.

Την ίδια ημέρα θα εγκαινιαστεί φωτογραφική έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης των Τιράνων έως τις 28 Απριλίου 2008. Η έκθεση αφορά στο σύνολο του προγράμματος συνεργασίας των τριών ιδρυμάτων, το οποίο κάλυψε τους τομείς της συντήρησης, της επιμόρφωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας, της επιστημονικής έρευνας και της μουσειακής έκθεσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, 88 εικόνες από τις συλλογές του Μουσείου της Κορυτσάς συντηρήθηκαν στα εργαστήρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια έκθεση που οργανώθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι συντηρητές του αλβανικού μουσείου, μετέχοντας και οι ίδιοι στη διαδικασία της συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και συντήρησης.

Στις 452 σελίδες του «Εγχειριδίου συντήρησης εικόνων από το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς» παρουσιάζονται με εμπεριστατωμένα κείμενα και πλήρη φωτογραφική τεκμηρίωση όλα τα στάδια της συντήρησης, που διήρκεσε πέντε χρόνια.

Όπως σημειώνει η Δρ. Α. Τούρτα στον πρόλογο της έκδοσης, «Η έκδοση συντάχθηκε με τρόπο ώστε, με αφορμή τη διάγνωση, συντήρηση και αποκατάσταση δέκα επιλεγμένων εικόνων του Μουσείου της Κορυτσάς, να γίνουν γενικότερες αναφορές σε θέματα που αφορούν: στο ξύλο των εικόνων, τις στερεώσεις των ζωγραφικών στρωμάτων, τον καθαρισμό της ζωγραφικής επιφάνειας και τέλος τη μεθοδολογία και τη δεοντολογία της αισθητικής αποκατάστασης. Με τον τρόπο αυτό η έκδοση, με το πλήθος των τεχνικών πληροφοριών που παρέχει, καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που αφορούν στη συντήρηση των εικόνων. Επιπλέον τα ποικίλα σχέδια, οι πίνακες (όπως π.χ. των διαλυτών) και η πλούσια εικονογράφηση που συνοδεύουν τα κείμενα τα κάνουν πιο εύληπτα και κατανοητά και καθιστούν την έκδοση ένα πραγματικά διδακτικό εγχειρίδιο».

Το εγχειρίδιο κυκλοφορεί στην ελληνική και στην αλβανική γλώσσα και πρόκειται να διανεμηθεί σε μουσεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αλβανίας, φιλοδοξώντας να καλύψει το κενό της σχετικής βιβλιογραφίας στα Αλβανικά και να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους Αλβανούς συντηρητές.


. . . επιστροφή


 Θέματα ιδιας κατηγορίας
[±] 
GoogleArtProject: Μπείτε τώρα online σε 17 μουσεία
[±] 
Έφυγε από την ζωή ο Δημήτρης Κωνστάντιος
[±] 
Gallery Kourd: Χριστουγεννιάτικο Bazaar 2009
[±] 
Κοσμο-Πολιτισμός: Πασχαλινό Μπαζάρ
[±] 
Μουσειολογικό περιοδικό ILISSIA
[±] 
Συντήρηση και έκθεση εικόνων
 Κατηγορίες Αναζήτηση
Κατηγορία
Λέξη

 Μοιραστείτε το

 Σύντομοι Τίτλοι
[±] 
Μέσα / Πέρα από τα Σύνορα: Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
[±] 
Damien Hirst: New Religion
[±] 
Λυδία Βενιέρη: Planetic Exodus και Theogony
[±] 
Αλεξάνδρα Χατζηορδάνη: Πρώτες Ύλες
[±] 
Καλλιρρόη Μαρούδα: Απ’ το ενυδρείο στην κατάδυση
[±] 
Ομαδική έκθεση: «Αναμνήσεις αλμύρας»
[±] 
Εμμανουήλ Μπιτσάκης
[±] 
Stephen Antonakos: The Search
[±] 
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης
[±] 
Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας: Ένας συγχρονισμένος αιώνιος