επικοινωνία | καταχώριση καλλιτέχνη | πληροφορίες   


Εγγραφείτε στο newsletter μας για την εικαστική σας ενημέρωση!
Διαγραφή Email


τέχνης νέα
ΠροσθήκηΕκτύπωσηΑποστολή

 Έκθεση

Λυδία Βενιέρη: Planetic Exodus και Theogony

Λυδία Βενιέρη: Planetic Exodus και Theogony

Η γκαλερί «Λόλα Νικολάου» έχει τη χαρά να παρουσιάζει, από 13 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2011, την τελευταία δουλειά της Λυδίας Βενιέρη, καθώς και την πρώτη μονογραφία της «Theogony» από τις εκδόσεις Charta, 2011. Η έκδοση  ερευνά δύο δεκαετίες της γλυπτικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας, video και internet της πρωτοπόρου καλλιτέχνιδος.

Η Λυδία Βενιέρη είναι διεθνώς γνωστή για τις υποβλητικές γλυπτικές εγκαταστάσεις της και τις φωτογραφικές δουλειές της που γεφυρώνουν τη μυθολογία με τα σύγχρονα γεγονότα. Συστήνει νέες μυθολογίες και εξάγει συμβολικές δομές από τον αμφισβητούμενο κόσμο των ΜΜΕ. Οι ιστορίες της απεικονίζονται μέσα από κομψές κούκλες και φτιαχτές εικόνες που θυμίζουν τον τρόπο που τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο σε μια προσπάθεια να αντιπαρέλθει κανείς την παράνοια των media.

Στη σειρά Planetic Exodus τα μάτια από τις κούκλες αντανακλούν τη δοκιμασία της μετανάστευσης, αποτέλεσμα των συνεχών αλλαγών στις ισορροπίες ισχύος και τους ατελείωτους οικονομικούς και πολιτικούς πολέμους που μαστίζουν τον κόσμο. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τον 19ο συμπεριλαμβανομένων ρευμάτων προσφυγιάς σε όλο τον κόσμο, γεγονός που έχει συμβάλει καίρια στην πολιτισμική ποικιλότητα.

Οι εικόνες της μετανάστευσης που ενυπάρχουν στο έργο της Βενιέρη εστιάζουν στη ρομαντική αντιμετώπιση των ανθρώπων της προσφυγιάς ότι η ζωή σ’ έναν άλλο τόπο θα πραγματωθεί ιδανικά.

Η νοσταλγία για την ουτοπία είναι ένα θέμα που επανέρχεται συχνά στη δουλειά της Βενιέρη. Όπως συμβαίνει και στη Ντόροθυ στο Μάγο του Οζ κατά την αναζήτηση της για την ιδανική πατρίδα στην Emerald City, βλέπουμε τον ρόλο των μετασχηματισμών του «ιδανικού κόσμου» εν μέσω της γενικευμένης δυστοπίας  και της κοινωνικής αναταραχής. Στις μέρες μας η ανάγκη για μια ουτοπική κοινωνία εμφανίζεται με τη μορφή τοπικών κοινωνιών που προσπαθούν να επανέλθουν σε οικονομική, κοινωνική, πολιτική και νόμιμη αρμονία χρησιμοποιώντας τα social media.

Διάχυτη σε όλο το έργο της Βενιέρη είναι η έννοια της επανάστασης αφού μας οδηγεί προς νέες δυνατότητες μέσα από ένα ταξίδι που ισορροπεί, μεταξύ της τρέλας της καθημερινότητας μας και των δυνατοτήτων μας.

Η Λυδία Βενιέρη (έχει γενηθεί στην Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Σπούδασε στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και το 2000 κέρδισε το μετάλλιο της γλυπτικής (Academie Francaise de Paris). Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, Centre George Pompidou in Paris, Circulo de Bellas Artes Madrid, Cultural Centre of Stockholm, Gallery Asback Copenhagen, Manifesta Rotterdam, Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, the Centre for Contemporary Artin Dordrecht, Netherlands και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Η Λυδία Βενιέρη συνεργάζεται με τη γκαλερί «Λόλα Νικολάου» από το 1994.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 12:00 έως 20:00. Τετάρτη και  Σάββατο από 12:00 έως 15:00.


Για περισσότερες πληροφορίες:
   Γκαλερί «Λόλα Νικολάου»
   Τσιμισκή 52, 54623 Θεσσαλονίκη
   Τηλ.:2310240416, Fax:2310240417
   E-Μail: lnik@otenet.gr


. . . επιστροφή


 Θέματα ιδιας κατηγορίας
[±] 
Μέσα / Πέρα από τα Σύνορα: Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
[±] 
Damien Hirst: New Religion
[±] 
Καλλιρρόη Μαρούδα: Απ’ το ενυδρείο στην κατάδυση
[±] 
Ομαδική έκθεση: «Αναμνήσεις αλμύρας»
[±] 
Εμμανουήλ Μπιτσάκης
[±] 
Stephen Antonakos: The Search
 Κατηγορίες Αναζήτηση
Κατηγορία
Λέξη

 Μοιραστείτε το

 Σύντομοι Τίτλοι
[±] 
Μέσα / Πέρα από τα Σύνορα: Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
[±] 
Damien Hirst: New Religion
[±] 
Λυδία Βενιέρη: Planetic Exodus και Theogony
[±] 
Αλεξάνδρα Χατζηορδάνη: Πρώτες Ύλες
[±] 
Καλλιρρόη Μαρούδα: Απ’ το ενυδρείο στην κατάδυση
[±] 
Ομαδική έκθεση: «Αναμνήσεις αλμύρας»
[±] 
Εμμανουήλ Μπιτσάκης
[±] 
Stephen Antonakos: The Search
[±] 
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης
[±] 
Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας: Ένας συγχρονισμένος αιώνιος