ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΒΙΒΛΙΑ



ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
«Τέττιξ» από την Φοίβη Γιαννίση στο ΕΜΣΤ
Στη νέα πολυμεσική εγκατάσταση «Τέττιξ» (τζίτζικας στα αρχαία ελληνικά) η Φοίβη Γιαννίση καλεί τους θεατές, σαν μέλη μιας ιδιότυπης χορωδίας, να διαβάσουν βουβά, δυνατά ή ψιθυριστά ποιήματά της, ιαπωνικά χαϊκού, αποσπάσματα από αρχαία ελληνικά κείμενα, μεταφρασμένη ποίηση. Τα χειρόγραφα κείμενα τοποθετούνται σε 10 αναλόγια, αντί για παρτιτούρες. Εκφωνώντας τα ο αναγνώστης-θεατής παίρνει τη θέση του ποιητή, βιώνοντας σωματικά την εκφορά του ποιητικού λόγου. «Πάντα το σώμα είναι αυτό που μιλά στη γλώσσα της ποίησης, ακόμη κι όταν αυτή είναι γραπτή», υποστηρίζει η καλλιτέχνις.
Δίπλα στα αναλόγια, η μεγάλης κλίμακας βιντεοπροβολή, τα ηχητικά περιβάλλοντα με τον πολυφωνικό και επαναληπτικό ήχο της φωνής των τζιτζικιών μαζί με τα αντικείμενα που συνθέτουν την εγκατάσταση της Φοίβης Γιαννίση, αποτελούν μια εμπειρία για τον θεατή. Είναι η παρουσία του και η συμμετοχή του που ολοκληρώνει το έργο αντικαθιστώντας την ποιήτρια και συνδέοντας τον ποιητικό λόγο ως καταγραφή, εκφορά και ήχο, με το επαναληπτικό τραγούδι των τζιτζικιών, μετατρέποντας το «Τέττιξ» σε ένα βιωματικό ποίημα.
Αφετηρία του έργου αποτελεί η τρίχρονη έρευνά της για την ταύτιση στην αρχαία Ελλάδα του ποιητή και της φωνής του με το τζιτζίκι, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τη μυθολογία και τη φιλοσοφία και όπως απαντάται στους διασωθέντες στίχους του ποιητή του 7ου π.Χ. αιώνα Αρχίλοχου αλλά και στα αποσπάσματα του πλατωνικού διαλόγου του Σωκράτη με τον Φαίδρο.
Τι σημαδεύει ανάγνωση και γραφή, αναρωτιέται. Αντιμετωπίζω εδώ τη γραφή ως μία ακόμα εκδοχή σωματικής δράσης, συσχετισμένη με την ανάγνωση. Η φωνή συνδέει το σώμα μου με τους άλλους, τον κόσμο ολόκληρο, το σύμπαν, εξηγεί και μας καλεί να ακούσουμε τη φωνή μας και να αφήσουμε το σώμα να υπακούσει στην αναπνοή του, σε μια ανάγνωση από στήθους ή από καρδιάς.
Η Φοίβη Γιαννίση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. (1988), και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Lyon II- Lumiere όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της με θέμα «Ποίηση και διαδρομές στην Αρχαϊκή Ελλάδα» (1994). Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εκδώσει τiς ποιητικές συλλογές "Αχινοί" (Αθήνα, 1995), "Ραμαζάνι" (Αθήνα 1997), "Θηλιές" (Νεφέλη, 2005) και "Ομηρικά" (Κέδρος, 2009). Μαζί με τον Α.Tzonis συνέγραψαν το βιβλίο "Classical Greek Architecture: The Construction of the Modern", Flammarion, 2004. Το 2010, μαζί με τον Ζήση Κοτιώνη, επιμελήθηκε την ελληνική συμμετοχή στη 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, κατασκευάζοντας το έργο με τίτλο "Κιβωτός: Παλαιοί Σπόροι για Νέες Καλλιέργειες”.
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια εκθέσεων: 5 Δεκεμβρίου 2012 - 3 Φεβρουαρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή από 11:00 έως 19:00, Πέμπτη από 11:00 έως 22:00. Δευτέρα κλειστά.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675
Τηλ.: 210.9242111–3, Fax: 210.9245200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δείτε επίσης:
- Το site του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
- Το Blog του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (FIXIT)
ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΠΡΟΣΦΑΤΑ
- ΔΗΜΟΦΙΛΗ