ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΒΙΒΛΙΑ
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
Οι εκθέσεις τέχνης του αθηναϊκού καλοκαιριού
Δεν είναι ότι η τέχνη δεν πάει διακοπές. Είναι ότι επιλέγει για τις διακοπές της την Αθήνα. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς, φέτος το καλοκαίρι –για την ακρίβεια, από αυτές τις μέρες μέχρι και τον Σεπτέμβριο– έχουμε τόσο πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δούμε από άποψη εικαστικών εκθέσεων και δρώμενων στην Αθήνα. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά, για να τα βάλετε από τώρα στην ατζέντα σας.
Οι εκθέσεις του Φεστιβάλ Αθηνών
Βασίλης Βρεττός - Mise en abyme
Από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου
Στην Πειραιώς 260, Κτίριο Α
Η φωτογραφική έκθεση του Βασίλη Βρεττού Mise en Abyme / Ο Εαυτός Μέσα στον Εαυτό, αναφέρεται σε «ιστορίες μέσα στις ιστορίες» γνωστών και αγνώστων ηρώων που σκηνοθετούν οι ίδιοι τον τρόπο και τον τόπο του εαυτού τους για τον φακό, αποδομώντας και ξαναφτιάχνοντας την ταυτότητά τους και βάζοντας στην εικόνα τα αντικείμενα /υποκείμενα που επιθυμούν να τους περιβάλλουν.
Renaissance Stories
Από τις 5 Ιουνίου έως τις 24 Ιουλίου
Στην Πειραιώς 260, Κτίριο Α
Πέντε σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργούν καινούργια έργα, αντλώντας έμπνευση από μία ιστορική εγκατάσταση του Βλάσση Κανιάρη του 1974. Η ιστορία της μετανάστευσης του Κανιάρη –μια προσωπική οδύσσεια που υπερβαίνει θαυματουργά τις αντιξοότητες της εξόριστης ζωής του δημιουργού της– παρουσιάζει εκπληκτικές αναλογίες με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα. Η έκθεση Renaissance Stories προτείνει τη μεταφορική επαναφήγηση της προσωπικής ιστορίας του Κανιάρη μέσα από το βλέμμα σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι υπήρξαν σιωπηλοί μάρτυρες της καθημερινότητας στην Αθήνα της κρίσης: Ιστορίες δεινών και υπέρβασης, μαρτυρίες επιβεβαίωσης της ζωής.
Αντώνης Βολανάκης - The Holy Bachelorette in the Wedding Cave
Από την 1η έως τις 31 Ιουλίου
Στην Πειραιώς 260, Κτίριο Α
Ο εικαστικός Αντώνης Βολανάκης ζητά από γυναίκες να ρωτήσουν κάποιες άλλες, άγνωστές τους γυναίκες για θέματα που τις αφορούν προσωπικά. Η πρωτότυπη αυτή βίντεο-εγκατάσταση παντρεύει το ντοκιμαντέρ με τα εικαστικά και σχετίζεται ιδιαίτερα με την Πηνελοπιάδα της βραβευμένης συγγραφέα Μάργκαρετ Άτγουντ. Ανάμεσα σε έναν αργαλειό, που δημιουργεί ένα νέο ύφασμα από παλιά νυφικά, και επτά στήλες από μεταχειρισμένες λευκές γαμήλιες ενδυμασίες, που φέρουν προσωπικές ιστορίες, προβάλλονται βίντεο γυναικών από την Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη, οι οποίες μιλούν για θέματα ισότητας, μητρότητας και συντροφικότητας.
Οι εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη
Wolf Suschitzky - Ταξίδι στην Ελλάδα του ‘60
Στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου – Γκίκα
Έως 27 Ιουνίου
Ο σπουδαίος βρετανός φωτογράφος Wolf Suschitzky βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 και αποτύπωσε με το φακό του τα ελληνικά τοπία, τις ασχολίες των ανθρώπων και τις παραδόσεις. Η έκθεση που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου – Γκίκα είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι στην Ελλάδα εκείνης της εποχής, μέσα από 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τυπωμένες όλες από τον ίδιο τον φωτογράφο, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Νησιωτικές εικόνες από την Σκιάθο και την Ύδρα, και τοπία της Ακρόπολης, την οποία ο Suschitzky αποτυπώνει με θαυμασμό εκμεταλλευόμενος το έντονο φως και τις ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις που δημιουργεί, είναι μερικά από τα highlights της έκθεσης.
Athens Photo Festival
Στο Κτίριο της οδού Πειραιώς
Από τις 4 Ιουνίου έως τις 26 Ιουλίου
Ένα από τα πέντε παλαιότερα φεστιβάλ φωτογραφίας του κόσμου, το Athens Photo Festival, φιλοξενείται φέτος για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη. Με θέμα και (υπο)τίτλο “Reframing Memory” το φετινό Athens Photo Festival εστιάζει στην απεικόνιση της συλλογικής και ατομικής μνήμης, και το πώς οι φωτογραφίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από 20 χώρες και ένα σύνολο δράσεων (εκπαιδευτικά προγράμματα, portfolio reviews, ομιλίες, μαραθώνιος φωτογραφίας) και παράλληλων εκδηλώσεων, που διευρύνουν το διάλογο και την ενεργή συμμετοχή και ενισχύουν την κριτική κατανόηση της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Πέρα από το κεντρικό πρόγραμμα, η διοργάνωση περιλαμβάνει παράλληλες εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας.
Kim Gordon - Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Bands that are broken up
Στο Κεντρικό Κτίριο
Από τις 13 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου
Η αμερικανίδα μουσικός και visual artist Kim Gordon φέρνει στην Αθήνα μια επιλογή από τα έργα της σειράς “Noise Painting”, η οποία αναφέρεται στην οπτικοποίηση της μουσικής, στην πνευματική ιδιοκτησία και στην αμφίδρομη επίδραση της ποιητικής επικοινωνίας. Παράλληλα, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης (12 Ιουνίου στις 20.00) η Kim Gordon θα παρουσιάσει μια μουσική performance με το γκρουπ Body/Head.
Οι εκθέσεις της Στέγης
Strange Cities: Athens
Στη Διπλάρειο Σχολή (Πλατεία Θεάτρου 3)
Έως τις 28 Ιουνίου
Πώς θα μπορούσε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ζήτησαν οι εμπνευστές της έκθεσης από 25 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που δεν έχουν έρθει ποτέ στην Αθήνα, καλώντας τους να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την πόλη. Ένα κουτί έμπνευσης στάλθηκε στους καλλιτέχνες αυτούς με σκοπό να αφυπνίσει τη φαντασία τους και να την κατευθύνει στους δρόμους μιας πόλης, που κανένας τους δεν έχει δει. To κουτί περιείχε το ποίημα «Γιασεμί» του Γιώργου Σεφέρη, δύο κεφάλαια από το βιβλίο Η Αθήνα της μίας διαδρομής του Πέτρου Μάρκαρη, το τραγούδι «Μια πόλη μαγική», σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, το μουσικό κομμάτι «2» του Κωνσταντίνου Βήτα, μια συνταγή για γεμιστά και δώδεκα αρχεία με ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας. Οι απαντήσεις τους γεμίζουν το όμορφο κτίριο της Διπλάρειου Σχολής.
Adhocracy - Από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών
Στη Στέγη
Έως τις 5 Ιουλίου
Μια έκθεση design με επιτεύγματα δημιουργών οι οποίοι καθοδηγούνται από τη βούληση να αλλάξουν το σύστημα, αλλάζοντας οι ίδιοι τον τρόπο που κάνουν πράγματα: Ένας εκτυπωτής Arduino που ανανεώνει συνεχώς το περιεχόμενό του από τη Wikipedia, μερικοί οργανοποιοί του 21ου αιώνα που δίνουν ζωή σε κάδους απορριμμάτων δημιουργώντας μουσικά όργανα και ορχήστρες, ένα μοντέλο σπονδυλωτής κατασκευής όπου ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει μέρη, συστατικά και δομές, συσκευές για συλλογή ηλιακής ενέργειας και επαναφόρτιση ηλεκτρικών ποδηλάτων, και πάει λέγοντας.
Το βραβείο ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Στο Μέγαρο Σταθάτου (Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1)
Από 28 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου
Οι έξι νέοι έλληνες καλλιτέχνες που είναι φέτος υποψήφιοι για το βραβείο ΔΕΣΤΕ (δηλαδή οι Ναταλί Γιαξή, Πέτρος Μώρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Άγγελος Πλέσσας, Σωκράτης Σωκράτους, Μαρία Χασάπη) παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε μια κοινή έκθεση που θα φιλοξενείται όλο το καλοκαίρι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η απονομή του βραβείου ΔΕΣΤΕ θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου. Λεπτομέρειες για τη δουλειά κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά θα βρείτε εδώ.
Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
πηγή: in2life.gr
ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΠΡΟΣΦΑΤΑ
- ΔΗΜΟΦΙΛΗ